Çocuklarımızla Neler Yapabiliriz?

gunebakan 16 Kasım 2018 0 Comments

Ev ortamı ilk ve en güçlü eğitim kurumudur. Çocuklar, başkalarını gözlemlemeyi, değer vermeyi ve olasılık ilişkilerinin sınırlarını kendi anne babalarından öğrenirler. Çocuklar, söylediklerimizden çok yaptıklarımızla ilgilenirler. Onlar anne babalarını taklit eden birer oyuncu gibidirler. Çocuklarımıza vereceğimiz en güzel eğitim onları hayatımızın içine alarak örnek olmaktır. Anne babalar eğitimin içinde olup, onlara katkı sağlamaları halinde çocukların hayatında ne kadar önemli bir yere sahip olduklarının farkına varacaklardır. Nitelikli, eğlenceli ve hoş geçirilen zamanlar çocukların gelişiminde önemli bir yer almaktadır.

Günebakan Anaokulu olarak anne babaların çocuklarıyla geçirdikleri vakitlerin daha faydalı olabilmesi için tecrübe ederek geliştirdiğimiz bazı fikirleri sizlerle paylaşmak isteriz.

Yaratıcılık; iletişim ve etkileşimle başlar. Sağlıklı iletişimle ev ortamında yapılabilecek faaliyetler:

• * Her fırsatta çocuğunuza güvendiğinizi ona belli edin.
  • Çocuğunuza verebileceğiniz küçük sorumluluklar,
  • Kıyafetlerini katlaması,
  • Yatağını toplaması,
  • Anne baba ile birlikte toz alması,
  • Sebze ve baklagillerin ayıklanması,
  • Kurabiye, mantı ve sulu köfte yapılması, yaprak sarılması,
  • Kek puding ve çorba karıştırılması,
  • Peçete katlama ve masa hazırlanmasında yardımcı olması,
  • Bulaşık makinesini boşaltmada yardımcı olması,
  • Oyuncakların yıkanması ve kurulması,
  • Alışveriş paketlerin taşınmasına yardım etmesi,
  • Çiçeklerini sulanması, çamaşırların asılması.

*Çocuğunuz karar verirken başka seçeneğin olup olmadığı konusunda onu desteklemeye ve yüreklendirmeye özen gösterin.

• Kıyafet seçimi konusunda iki seçenek sunulabilir. Bu yöntemle seçenekleri anne/baba belirlenmişken tercihi çocuk yapacağından çocuğun özgüven gelişimi desteklenmiş olur.
  • İzlediği televizyon ve internet programlarını ve sürelerini gözlemleyin. Programların olumlu ve olumsuz yönlerini birlikte paylaşın.
  • Bilgisayar, telefon, tablet gibi teknolojik aletleri n kullanımı anne-baba gözetiminde ve süreli olmalıdır.
  • *Hobilerini destekleyerek yüreklendirin
  • Sanat çalışmaları,
  • Kolaj, kesme, yapıştırma, parmak boyası, pastel boya çalışması vb.
  • Birlikte dans edilmesi,
  • Masa başı etkinlikleri,
  • Atık materyallerin değerlendirilmesi ,
  • Kendi kültürü ve farklı kültürlerle ilgili sohbet edilmesi,
  • Birlikte yap-boz ile maket yapılması,
  • Doğa inceleme gezileri, park ve tarihi yerlere, müzelere, sanat galerilerine ve hayvanat bahçesine gidilmesi,
  • Önceden içeriği seçilmiş filmler açılarak sinema gecesi düzenlenmesi,
  • Albüm tanzimi,
  • Bütün aile bireylerini bir araya getirebilecek akıl-zeka oyunlarının oynanması,
  • Çocuğunuzu kitap okumaya özendirin.
  • Evde çok sayıda kitap, dergi ve gazete bulundurulması,
  • Çocuklarla birlikte kitap okunması,
  • Çocuklara kitap okunması ve masal anlatılması,
  • Çocukların resimlere bakarak, kitaplarını anne ve babalarına okuması,